© Ulrica Sundqvist (fotograf Johan Gunséus, Umeå, www.gunseus.com)

onsdag 9 maj 2012

Naturens balans – att förvalta våra skogar

Hittade en länk idag på Facebook till DN Kultur och en artikel om Skogen och tvånget av slutavverkning. Fick mig att skriva klart ett blogginlägg som jag tidigare påbörjat och som relaterar till detta. Om du vill läsa artikeln i DN hittar du länken här http://www.dn.se/kultur-noje/motorsagsmassakern-det-finns-alternativ-men-lagen-kraver-kalhyggen


En stor sorg är när jag ser skogsmaskiner i arbete att kallhugga eller när man möts av stora områden där de redan farit fram. Känner paniken i alla som levat där, när dessa maskiner skövlat och ödelagt, tagit bort skogen, förstört marken och hemmen för de som bott där.Har också uppmärksammat, då jag bor vid kusten, att slutavverkningar av skog ökat även här. Det får mig att fundera om nu alla stora skogar i inlandet har tagits bort, om det inte finns så mycket kvar längre där?

Naturen har i miljoner år stått orörda och klarat sig och skött sig själva. Sedan när människan kom underfund med att träden går att använda till människans egoistiska behov, att det fanns pengar att tjäna på dem, så har vi skoningslöst skövlat och ansett oss kunna äga skogen. Människor tycker att det också är nödvändigt att den ska ”skötas” genom gallring och slutavverkning. Varför?

Nummer ett; naturen sköter sin gallring och avverkning själv. Nummer två; naturen och därmed våra träd kan inte ägas. Det är bara ett påhitt av vi människor. Möjligtvis kan vi ta på oss att förvalta vissa områden genom skydda dem från människans exploatering och förstörelse, något annat behöver vi inte göra.

Detsamma gäller människans försök att styra och kontrollera djurriket genom skyddsjakt och bestämma hur många det ska finnas av alla arter. Vart de ska leva och när de ska dö. Tänk om vi människor kunde öppna våra inre ögon och inse att vi aldrig kommer att kunna styra och kontrollera naturen. Det enda vi gör är förstör. Förstör för oss själva och alla de övriga som lever här tillsammans med oss på den här planeten. Det vi ska göra är förvalta naturen och leva så enkelt, skonsamt och harmoniskt i sam klang med naturen. Att finna dennes rytm och göra så lite påverkan som möjligt. Vårda den genom att ta ansvar för hur just jag lever mitt liv och hur mitt liv påverkar naturen.

Jag önskar och verkligen hoppas att fler och fler kan tänka sig att ”köpa” skog för att förvalta den genom att låta den vara och beskydda den från människor som vill avverka den för att tjäna så mycket pengar som möjligt på den. Tänk, om de flesta av oss som älskar vår natur och skog och vill låta den vara som den är, hade en stycke skog/natur. Vad mycket vi skulle kunna bevara och skydda och vad många av våra medlevare som skulle kunna få fortsätta leva sina liv i naturlig balans och harmoni.Vi måste hjälpa Moder Jord att åter få balans igen. Ett stort och viktigt sätt är att låta skogen/naturen vara och låta den läka allt det som vi människor varit där och förstört och få möjlighet att återgå till sin egen naturliga rytm av liv och död.

Alla avvikande beteenden som djur börjar visa och som vi människor svarar på med att skjuta dem, har sin grund i hur vi människor påverkat naturen och skapat stora obalanser. Djuren följer sina instinkter och naturens rytm och om naturen kommer ur balans så kommer alla som lever där också göra det och visa på ett obalanserat beteende. Se bara på oss människor, så många som är emotionellt instabila, psykiskt sjuka samt alla fysiska åkommor och sjukdomar vi har. Vi människor kan visa mest på hur naturen kommit i otakt med sig själv men det är människan som skapat det. Obalansen finns i oss och runt oss. Den enda skillnaden mellan människan och djuren är att människor låser vi in och försöker rädda, djuren dödar vi. De som inte är orsaken till det hela tar vi bort från den här planeten, de som egentligen kan återföra balansen igen.Så, hur mår naturen där du bor? Hur mår du? Har du balans? Fundera på, hur du bidrar till obalansen som råder i naturen? Finns det något du kan göra för att förändra det?

Jag hoppas att debatten om slutavverkning verkligen kommer igång med artikeln i DN. Att fler och fler röster av missnöje höjs, så att förändring kan komma till stånd och de som vill lämna skogen och naturen orörd kan få göra det.

Ljus och kärlek!   /Ulrica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar