© Ulrica Sundqvist (fotograf Johan Gunséus, Umeå, www.gunseus.com)

fredag 18 maj 2012

SVT dokumentären - Mitt lyckliga liv som grönsak


I går kväll satt jag och såg dokumentären om ALS-sjuka Birger från Danmark, som levt med sin sjukdom i  14 år, varav de senaste 10 åren i respirator. I Sverige erbjuds inte en sådan möjlighet och man lever därmed inte så länge efter att sjukdomen brutit ut. Jag har känt flera människor som gått bort av denna sjukdom och den är inte snäll, utan väldigt aggressiv i sitt förlopp. Birgers inställning till livet trots denna sjukdom, var så fantastisk att lyssna till. Att återge denna dokumentär är väldigt svårt då den är så fylld med så mycket känsla och berör en så starkt. På slutet pratar han om att Gud givit honom en inbjudan men att han avböjt för det finns så mycket underbart i hans liv och så mycket mer som han vill uppleva och därför vill han inte lämna detta liv än. Detta uttrycks av en man som ligger som ett kolli och endast lever genom en maskin. Tänk om vi som är friska kunde känna den tacksamheten och ödmjukheten inför livet, att leva och allt som vi lever tillsammans med i vår omvärld.

Såg du den inte så går det repris idag och hela helgen. Här kan du gå in och läsa om dokumentären samt se vilka tider repriserna går http://svt.se/2.174787/1.2795288/mitt_lyckliga_liv_som_gronsak eller så kan du se den på svtplay http://svtplay.se/v/2803254/dokumentarfilm/mitt_lyckliga_liv_som_gronsak . Missa den inte för detta program får en verkligen att reflektera över sitt eget liv och vilka möjligheter man har men som man många gånger inte tar pga av lättja eller rädsla.

Ut och lev livet, följ hjärtat, dina drömmar och visioner utan rädsla, njut men framför allt var tacksam för allt du har i ditt liv. Sluta jämför dig med din omvärld och vad du inte har, utan fokusera på all rikedom som du faktisk har, i dig själv och runt omkring dig.

Ljus och kärlek!  /Ulrica
2 kommentarer:

 1. Tack Ulrica för att du tog upp och sprider ordet om dokumentären.
  Min fru har samma sjukdom och efter 5 år fick hon en Lunginflammation, som tur var (nu fattar vi) i Mexico och där opererades hon en Trakeostom och började andas genom respirator, så när vi kom till Sverige hade de ingen mer att säga så hon fortsatt med respirator nu över ett år.
  Hon blev piggare och efter flera månader, som en mirakel, så orkade ta bort respirator och andas själv under dagen.
  vi lyssnar mycket på A J Millers föreläsningar om hur Själen är och våra fysiska och spirituela kroppar... rekommenderas varmt (minst sagt)
  på youtube: www.youtube.com/users/wizarshak
  kram!
  mario

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Mario, för att du delar med dig av din och din frus livshistoria. Så underbart att hon mår mycket bättre, det skänker hopp åt alla med denna sjukdom. Mirakel sker varje dag och detta är absolut ett. Tack även för tipset om AJ Miller. Jag har inte hört talas om honom men jag ska absolut gå in och lyssna honom på youtube. All lycka och framgång till dig och din familj och jag hoppas att ni får många lyckliga år tillsammans i framtiden. Ljus och kärlek! /Ulrica

   Radera