© Ulrica Sundqvist (fotograf Johan Gunséus, Umeå, www.gunseus.com)

onsdag 28 december 2011

Ljusets ankomst och hoppets återvändo

I över en timme var jag hunden och sonen ute i skogen idag. Man måste ju se någon fördel med att snön verkar utebli i år och det är att vi kan vara nära naturen med lätthet utan plumsande. Nog för att jag föredragit snön och fått koppla på pulkan bakom Isa och satt Elis i pulkan och dragit i väg.
Barns öppenhet och kommunikationsförmåga med naturen är så out standning om man tillåter och uppmuntrar dem att fritt tala om det de upplever. När vi gick på stigen säger Elis -Björnen! Vart säger jag och han pekar innåt skogen mot höger. Sedan säger han björnen går ditåt och Elis går hittåt, pekandes motsatt riktning mot Björnens. Vad bra säger jag, då går vi så behöver vi inte krocka med honom :) Efter en stund säger han; tyst jag hör något och så stannar vi till. Det var en Ekorre säger han. Vad sa Ekorren då frågar jag. -Han ville ha nötter. Hade han slut på nötter frågor jag? - Nä, han hade en kvar. Underbart va! Tänk om vi kunde få alla barn att kommunicera på detta sätt med allt levande på denna jord. Jag tror det skulle gå fort att få till förändringar då. Barnen av denna värld är vår framtid säger man. Barnen av denna värld kommer att skapa en bättre framtid för mänskligheten om de lär sig att kommunicera och samarbeta med allt levande på denna jord. De kommer att kunna få de redskap de behöver för att skapa hållbara levnadsvillkor för alla människor som möjliggör vår fortlevnad utan att förstöra och förgifta, för kunskapen finns runt omkring oss om vi bara lär oss att lyssna och följa det som sägs.

                      Jag älskar denna bild från Science-fact

Barnen av denna värld ni är vår framtid och det är vi vuxna som ska visa barnen vägen till dem som de skall lära sig av och samarbeta med. Det första och viktigaste steget är att barn behöver vara ute i naturen mycket. Naturskyddsföreningen erbjuder skolan en två dagars kostnadsfri utbildning i utomhuspedagogik anpassad till LGR 11.  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dwm4GvYa6SDE%26feature%  3Dshare&h=tAQH2_3mqAQGh5lr5GH52bt7eF8Bafrn-6qZs2nZJh9fSyQ  Värsta jag vet är när jag kommer och hämtar min son på förskolan och de varit inne hela dagen. Med rätt kläder kan barn vara ute hela dagen. De blir friskare och får mer livskraft och livsenergi samt blir harmoniska, så ut med alla ungar och sluta fängsla dem inom fyra väggar, där sjukdomar får sitt fäste och sprids som löpeld. Det ger ingen kunskap och ingen utveckling, bara förvaring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar